POROISTAMME
Aidoksi lapin rekiporoksi ei synnytä yhdessä yössä. Ammattilaiseksi harjaannutaan useamman vuoden koulutuksella ja kokemuksella, jossa tietynlainen rauhallisuus sekä kouluttajalla että koulutettavalla on valttia. Kaikki porot eivät osallistu reen vetämiseen vaan siihen valitaan luonteeltaan ja rakenteeltaan sopivimmat härät eli kuohitut urosporot.
Porot synnyttävät vasat yleensä touko-kesäkuussa. Poroilla käytetään usein ikänimitystä numeroiden sijaan kertomaan poron iästä. Ensimmäiset noin 10 kuukautta ovat vasana olemisen aikaa, jolloin opetellaan poron elämän ensiaskeleita. Kermiköiksi aletaan kutsumaan poroja syntymävuotensa syksystä aina seuraavan vuoden vasonta-aikaan asti eli noin 9-15 kk ikäisenä. Kun poro saavuttaa elämänsä toisen syksyn aletaan urosporoa kutsumaan urakaksi ja naarasporoa vuoneloksi. Kolmantena vuonna poro on vuorso, neljäntenä kunteus, viidentenä kosatus, kuudentena maakkana ja seitsemästä vuodesta eteenpäin elämänsä loppuun asti poro on nimiloppu.
Iän ja sukupuolen lisäksi poroille onkin kymmeniä ehkä jopa satoja erilaisia nimityksiä, joilla kuvataan myös poron väriä, kuntoa ja luonnetta sekä tapaa jolla poro liikkuu. Esimerkiksi suivakko on valkeakylkinen poro, nulkata tarkoittaa poron “hölkkää” ja nulppo on puolestaan sarvensa tiputtanut poro.
Alla on on lyhyt esittely meidän ykkösketjusta eli vanhemmista ajokasporoista sekä lopussa linkki videoon ”poro käy pitkän koulutuksen reen vetäjäksi” joka on nähtävillä Yle Areenassa.
HUMASKI
Vanhin ajohäristä. Takuuvarma keulaporo. Toimii kuin ajatus. No joskus saattaa olla jarrut vähän hukassa jos ei huvita pysähtyä siinä kohdin missä kuski haluaisi vaan pysähtyy sitten kun haluaa. Rohkea. Jos ajoreitillä havaitsee jotain epäilyttävää, pysähtyy hetkeksi kuulostelemaan ja tarkkailemaan. Mutta jatkaa reippaasti matkaa kun on todennut että on turvallista.
VALO
Meijän mussukka. Rauhallinen ja kiltti. Herkut maistuu. Saattaa ottaa torkut heti sopivan tilaisuuden tullen. Hyvä työmoraali ei jää turhia maleksimaan.
JEREMIAS
Vahva työjuhta. Isompikin kuorma ei tunnu missään. Vähän introvertti. Jos tulet kysymättä liian lähelle saattaa sarvilla vähän neuvoa kauemmaksi. Harvoin syö vierailta jäkälää kädestä. Jeremias tykkää syödä heinää ja se maistuukin parhaimmalta suoraan säkistä
IISKO
Oman tiensä kulkija. Kaunis valkonokka. Hurmaa pehmolelu ulkonäöllään mutta onkin vähän juro. Erikoistumisjaksolla keulaporoksi, lupaava sellainen.
TAATELI
Esittää olevansa hiljainen hissukka mutta kuoren alta paljastuukin vahvaluonteinen härkä. Ei turhia pörröile. Opiskelee myös keulaporona toimimista.
POIKKEUS
Porukan komistus. Syksyllä vähän rantusti puhuteltava, koska on piettiö. Komeat sarvet. Vähän höselö, mutta laistaa mukisematta. Rekiretkellä keksii silloin tällöin omia juttuja. Jää ihmettelemään maisemia ja tolvamalla ottaa muut kiinni. Silloin mennään vauhdikkaasti!